Kindcentrum

Onze school

Kerstfeest 2018

Afgelopen donderdagavond hadden we de kerstviering op school. Wat hebben de leerlingen enorm hun best gedaan! Dit jaar een andere opzet. Alle bezoekers kregen in elke klas een klein toneelstukje te zien. Daarna werd er ook nog een lied gezongen. Zo kregen alle mensen het hele kerstverhaal en acht liedjes te horen. Na het toneelspel kon iedereen op een prachtig versierd plein (OR, bedank!) genieten van een kop warme chocolademelk of Gluhwein met een kerstkransje. 

Lees verder

Kerstfeest 2018

Sinterklaas per helikopter naar CBS de Borgstee

Op CBS de Borgstee ontvingen de leerlingen een brief van Sinterklaas en zijn Pieten. De WeerPiet had gezien dat het flink ging vriezen, waardoor de daken natuurlijk spekglad zouden zijn. Sinterklaas zag het niet zitten om met Amerigo over deze gladde daken te lopen. Hij vroeg de leerlingen van CBS de Borgstee om ideeën te bedenken hoe de Sint en zijn Pieten dan wèl op school zouden kunnen komen. De meest creatieve ideeën werden er verzameld; met een quad, een vliegtuig, met een huifkar, enz. Sinterklaas koos uiteindelijk voor het idee om per helikopter te komen! De juffen en meesters hadden een grote 'H' op het schoolplein getekend en dit met lint afgezet. 

Lees verder

Sinterklaas per helikopter naar CBS de Borgstee

Leerlingen CBS De Borgstee schenken €365- aan stichting Multimissions

In juni/juli 2018 hebben leerlingen uit groep 8 van CBS De Borgstee  het project: “Jonge ondernemers”, gevolgd. Ze leerden tijdens het project hoe je een bedrijf moest opzetten en wat daar allemaal bij kwam kijken. Het project eindigde met een markt. Op de markt werden producten verkocht die de leerlingen zelf hadden gemaakt. In 2 uur tijd is toen maar liefst een nettobedrag van €365- opgehaald! Dat bedrag hebben de leerlingen aan Stichting Multimissions gedoneerd. Auke en Anja Bijlsma uit Spijk zijn nauw bij de stichting betrokken en zijn een maand geleden naar Kososvo/Albanië afgereisd om het gedoneerde geld op een goede manier te besteden. 

Lees verder

Leerlingen CBS De Borgstee schenken €365- aan stichting Multimissions

Stoetboom voor leerlingen groep 3

De leerlingen van groep 3 hebben op de eerste schooldag, traditiegetrouw, een stoetboom uitgereikt gekregen van leerlingen uit groep 8. Het was nog even spannend of de leerlingen van groep 3 wel een stoetboom konden krijgen, want het was een zéér droge zomer. De stoetboom die op zolder staat, stond er slecht bij en de takken zagen er niet mooit uit. Gelukkig hebben de juffen en meesters in de vakantie de boom water gegegeven, zodat iedereen een prachtige stoetboom kon krijgen!  

Lees verder

Stoetboom voor leerlingen groep 3

Musical groep 8

Wat hebben we allemaal genoten van een geweldige musical. De leerlingen van groep 8 hebben met elkaar een topprestatie geleverd. Ze kregen daarom van het publiek een lange, zelfs staande ovatie.

Lees verder

Musical groep 8

Kamp groep 8

De leerlingen van groep 8 zijn ook dit jaar weer op kamp geweest naar Schiermonnikoog. Een prachtige manier om je basisschooltijd af te sluiten. 

Lees verder

Kamp groep 8

Afscheid groep 8

De leerlingen van groep 8 hebben afgelopen dinsdag op een indrukwekkende manier afscheid genomen van de basisschool. De foto`s staan in het fotoalbum. 

Lees verder

Afscheid groep 8

Remwegdemonstraties

Te hard rijden in woonwijken is het meest gemelde probleem bij Veilig Verkeer Nederland. Terwijl je juist zou willen dat kinderen veilig buiten kunnen spelen en veilig zelfstandig van en naar school kunnen komen. Met de remwegdemonstratie die VVN afgelopen maandag heeft gegeven, hebben ze laten zien welk effect snelheid heeft op de remweg van een auto. De instructeurs lieten zien hoe lang de remweg van een auto is bij een snelheid van 30 km/uur en daarna bij 50 km/uur. Het is voor alle leerlingen duidelijk geworden dat te hard rijden in  een woonwijk levensgevaarlijk is. Ze hebben ook geleerd dat ze zelf heel voorzichtig moeten zijn op de weg, want een auto staat niet in één keer stil als je plotseling de weg op rent voor een bal. 

Lees verder

Remwegdemonstraties

Nationale buitenlesdag

Op dinsdag 10 april hebben we met alle leerlingen meegedaan aan de Nationale buitenlesdag 2018. Op deze dag hebben alle leerlingen van CBS De Borgstee minimaal één les buiten gevolgd. Leerlingen hebben o.a. buiten gerekend, getekend en afval opgeruimd. 

Lees verder

Nationale buitenlesdag

Alle leerlingen van groep 8 geslaagd voor het EHBO-examen!

Alle leerlingen van groep 8 zijn vandaag voor het EHBO-examen geslaagd! Ze hebben laten zien dat ze verbandjes kunnen aanleggen, dat ze bewusteloze mensen in de stabiele zijligging kunnen leggen en dat ze veel kennis hebben over handelingen die je moet verrichten bij gewonde mensen. Dit jaar heeft meester Wim de lessen weer verzorgd, waarvoor dank! 

Lees verder

Alle leerlingen van groep 8 geslaagd voor het EHBO-examen!

Geef niet meer geld uit dan je hebt!

Leerlingen van groep 8 kregen deze week in het kader van: "de week van het geld" een gasles van de heer Smit, medewerker van de Rabobank. Tijdens een educatieve quiz leerden de leerlingen o.a. wat rood staan is en wat dat betekent, hoe je kunt sparen en hoe criminelen geld proberen van je te stelen. Belangrijkste boodschap van vandaag was: Je kunt je geld maar één keer uitgeven en geef niet meer geld uit dan je hebt!

Lees verder

Geef niet meer geld uit dan je hebt!

Paralympics op CBS De Borgstee

De leerlingen van groep 3 t/m 8 hebben deze week ervaren wat is het om met een lichamelijke beperking te sporten. Zo moetsen de leerlingen een parcour afleggen terwijl ze niets zagen, zitvolleybal spelen en blind (zit)voetballen. 

Lees verder

Paralympics op CBS De Borgstee

Sterrenkundige op bezoek in groep 5 en 6

Groep 5 en 6 van CBS de Borgstee werkt aan het thema ‘Het leven op het land’. Daarin hebben we het ook over de Melkweg, sterren en planeten. Een sterrenkundige van de Stichting Weer- en Sterrenkunde Eemsmond kwam daarom een gastles geven op school. Hij vertelde enthousiast over de planeten en liet veel foto’s en satellietbeelden zien. De leerlingen konden tussendoor allerlei vragen stellen, zoals; ‘Is er ook leven op andere planeten?’ of ‘Hoe groot is de aarde eigenlijk? En de zon?’. We hebben veel nieuwe weetjes geleerd, die we verder in het thema kunnen gebruiken.

Lees verder

Sterrenkundige op bezoek in groep 5 en 6

Acrogym voor groep 4

De leerlingen hebben vorige week een les acrogym gehad. Het ging hierbij vooral om het samenwerken en elkaar helpen. Meer foto`s staan in het fotoalbum. 

Lees verder

Acrogym voor groep 4

Vissen bekijken

De leerlingen van groep 7 & 8 hebben deze week een zéér interessante,spannende, leuke, leerzame les over vissen gehad. De leerlingen moesten een vis ontleden. De leerlingen weten nu hoe een vis er van binnenuit ziet en waar bijvoorbeeld de lever, het hart en de mild van een vis zit. We hebben ook goed naar de kieuwen van de vis gekeken. Het was een les die de leerlingen niet snel zullen vergeten.   

Lees verder

Vissen bekijken

Sinterklaasfeest

We kunnen terugkijken op een geweldig sinterklaasfeest! Het feest begon al in november met een bouwkeet op het schoolplein…..Wat was dat nu voor iets raars?? De volgende ochtend was de bouwkeet zelfs versierd met vlaggetjes en cadeautjes… Op de ochtend van 5 december zagen we alleen maar Pieten….zij werden gebracht in het busje van aannemersbedrijf Timmers. Wat bleek… de Pieten hadden een baantje gescoord bij deze aannemer en werkten op het dak. Maar waar was Sint….. hij lag te slapen in de school!!!! Het duurde even voor alle misverstanden uit de lucht waren, maar daarna konden we heerlijk genieten van het bezoek van Sint en zijn Pieten aan onze school!

Lees verder

Sinterklaasfeest

Tentoonstelling surprises

De leerlingen van groep 5 t/m 8 hebben ook dit jaar weer prachtige surprises gemaakt. U kunt de surprises t/m maandagmiddag bekijken in de gang. Het is de moeite waard! 

Lees verder

Tentoonstelling surprises

Pieten overnachten op school

Afgelopen maandag heeft de aannemer van Spijk een bouwkeet bij ons op het plein geplaatst. Na even navragen bleek deze te zijn voor de overnachting van een aantal Pieten. De Pieten hebben (telefonisch) gesolliciteerd op een vacature voor het herstellen van aardbevingsschade. Zo kunnen ze wat extra bijverdienen in deze dure tijd en kijken of Sinterklaas wel veilig met zijn schimmel over het dak kan. Om de bouwkeet gezellig te maken voor de Pieten gaan we de bouwkeet versieren met tekeningen en andere versieringen. Ook komt er aan de bouwkeet een brievenbus waar wensen van de kinderen in kunnen. (bij regen staat de brievenbus binnen)

Lees verder

Pieten overnachten op school

Sint Maarten

Ook dit jaar zijn er weer prachtige lampions gemaakt. In groep 7 & 8 hebben de leerlingen zelf een lampion ontworpen en ze hebben op 10 november allemaal een bietenlampion gemaakt. De winnaar van de bietenlampion in groep 7 was Nienke. Nummer 2: Marloes en op de derde plaats: Malou. In groep 8 maakte, volgens jurylid Hendrieke, Fleur de mooiste bietenlampion. Lilian eindigde op plek 2. De derde plaats was voor Eline. Op de foto`s de winnaars van groep 8 en de lampions van groep 6. 

Lees verder

Sint Maarten

Dag van de leraar

Ieder jaar is het op 5 oktober dag van de leerkracht. Omdat er dit jaar niet gewerkt werd op 5 oktober (staking), heeft de ouderraad hier afgelopen maandag aandacht aan besteed. De ouderraad heeft namens alle kinderen en ouders van de Borgstee een heerlijke taart voor ze gemaakt en een mooie bloem met wensflesje gegeven waarin ze werden bedankt voor hun inzet. 

Lees verder

Dag van de leraar

Staking

Leerkrachten van CBS De Borgstee hebben afgelopen donderdag in Groningen gestaakt. Het team kijkt er met een goed gevoel op terug! 

Lees verder

Staking

Griezelen op CBS De Borgstee

Leerlingen van De Borgstee griezelen de komende dagen heel wat af. De kinderboekenweek met als thema: "Gruwelijk eng" is namelijk van start gegaan. De komende week wordt er op school extra aandacht besteed aan lees- en taalactiviteiten. De kinderboekenweek wordt volgende week afgesloten met een spooktocht. 

Lees verder

Griezelen op CBS De Borgstee

Boeken lenen in de bibliotheek

Ook dit jaar gaan alle groepen weer regelmatig naar de bibliotheek om boeken te lenen. Voordat de leerlingen een boek mogen uitzoeken, wordt er door Barbara eerst een verhaaltje voorgelezen. De leerlingen genieten er altijd enorm van en we zijn blij met deze fijne samenwerking!

Lees verder

Boeken lenen in de bibliotheek

Stoetbomen voor groep 3

Dit jaar kregen maar liefst 25 leerlingen uit groep 3, uit handen van de oudste leerlingen van de school, een stoetboom uitgereikt. De leerlingen kunnen nu minder buiten spelen. Als troost hiervoor krijgen de kinderen een stoetboom. De stoetbomen, die door bakkerij Olinga uit Bierum nog op ouderwetse wijze gebakken worden en dus in zijn geheel de oven in gaan, staan vanaf dit jaar op de lijst van Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed (Unesco). Ook mevrouw Brondsema kreeg samen met haar achterkleinkind Noah, een stoetboom uitgereikt. Zij heeft in 1940 door omstandigheden nooit een stoetboom gekregen. Mevrouw Brondsema was dolgelukkig dat ze na 77 jaar alsnog haar stoetboom kreeg!

Lees verder

Stoetbomen voor groep 3

Schoolreis groep 1 en 2

De leerlingen van groep groep 1 en 2 zijn ook dit jaar weer op schoolreis geweest naar de "Knoll`n toen" in Godlinze. Foto`s van het schoolreisje staan in het fotoalbum, met dank aan Lette. 

Lees verder

Schoolreis groep 1 en 2

Kunstweken op De Borgstee

Leerlingen van De Borgstee werken deze weken aan kunst. Elke groep verdiept zich in een schilder. De leerlingen maken ook schilderijen in de stijl van "hun" kunstenaar.

Lees verder

Kunstweken op De Borgstee

De grote rekendag 2017

Op woensdag 31-05-2017 hebben we onze jaarlijke rekendag gehouden. De leerlingen hebben deze dag spelenderwijs gerekend. De leerlingen van de bovenbouw moesten een vakantiepark voor Kunstenaar Rekenaar ontwerpen. De leerlingen moesten hierbij werken met een schaal. De leerlingen van de onderbouw hebben de hele ochtend rekenspelletjes gedaan. 

Lees verder

De grote rekendag 2017

Da Vinci in groep 7

Afgelopen week hebben we proeflessen van een nieuwe methode voor wereldoriëntatie (DaVinci) uitgeprobeerd met de leerlingen om te zien of dit iets voor ons is. In groep 7 ging het onder andere over de Ottomanen en schapen. De leerlingen zijn in twee lessen met prachtige presentaties gekomen. Zo hadden twee groepen die zich bogen over de biologische kant en hierbij zelf een krant en een schaap hadden ontworpen. Een andere groep presenteerde over de geschiedenis van de Ottomanen en hadden hierbij een maquette ontworpen over de veldslagen die toen plaatsvonden. Ook was er een groep die zich boog op het gebied van aardrijkskunde en ons zelfs een koppeling gaf over de kledij, dat zelfs deze dagen nog terug lijkt te komen. Al met al hebben de leerlingen zelfstandig een prachtige presentatie geleverd. Als laatste zijn we Spijk nog even in geweest, hebben we de schapen hier bekeken en met elkaar gedeeld wat ons opviel. De leerlingen vonden deze manier van leren erg leuk!

Lees verder

Da Vinci in groep 7

Koningsspelen

De leerlingen van De Borgstee en Fiepko Coolman hebben ook dit jaar weer gezamenlijk de Koningsspelen gevierd. We begonnen de dag met het Koningsspelenlied en het bijbehorende dansje. Daarna gingen alle leerlingen in de klas ontbijten. Om 10.00 uur begon het sporten. Er werd gevoetbald, slagbal gespeeld, een estafette gelopen en leerlingen konden zich uitleven op de tumblingbaan in de gymzaal.

Lees verder

Koningsspelen

Paaslunch

Vorige week donderdag hadden we traditiegetrouw de Paaslunch, verzorgd door de OR.
Het was weer heerlijk! OR, bedankt! 

Lees verder

Paaslunch

Oost, west, Paasbest

Op woensdag 12 april zijn de leerlingen van groep 7 & 8 met de bus naar Garmerwolde geweest. Daar hebben ze mee gedaan aan het educatieve programma: Oost, west, Paasbest. We hebben het gehad over de buiten- en binnenkant van Pasen en soortgelijke feesten in Oost en West. De leerlingen hebben onder meer de eeuwenoude gewelven in de kerk beklommen. Daar zagen ze dat de gewelven, van bovenaf bekeken, precies gekookte eieren zijn. Maar ze hebben ook gezien wat er aan de binnenkant van deze enorme eieren zaten. Ze zagen daar prachtige schilderingen die met de bijbelverhalen te maken hebben. Verder hebben de leerlingen eieren gezocht en een verrassingsei voor een vriend of familielid gemaakt.  

Lees verder

Oost, west, Paasbest

Leerlingen De Borgstee supporter van Nederland schoon

Leerlingen van De Borgstee uit Spijk zien het belang van een schone leefomgeving zonder zwerfafval wel in. Daarom hebben de leerlingen uit groep 7 & 8 op vrijdag 17 maart het dorp schoon gemaakt. De kinderen zijn zich weer bewust geworden van het feit dat je je rommel op moet ruimen. Dat de leerlingen van de morgen hebben genoten blijkt wel uit de volgende uitspraak: “Rommel in mijn slaapkamer opruimen vind ik stom, maar rommel opruimen in het dorp ik echt tof.”

Lees verder

Leerlingen De Borgstee supporter van Nederland schoon

EHBO-examen groep 8

Leerlingen uit groep 8 hebben de afgelopen maanden elke vrijdag EHBO-les gehad van meester Wim. De leerlingen hebben o.a. geleerd hoe je iemand in de stabiele zijliggen legt, hoe je een hand- of vingerverband moet aanleggen en wat je moet doen als iemand een kneuzing, bloedneus of brandwond heeft. Alle 22 leerlingen zijn op 10 maart geslaagd.

Lees verder

EHBO-examen groep 8

Kerstviering

Gisteren hebben leerlingen, ouders, verzorgers en leerkrachten van CBS De Borgstee Kerst gevierd.  Dit jaar deden we dat op een andere manier. Met fakkels en lampjes in de handen liepen we, onder muzikale begeleiding van de muziekvereniging, naar de boerderij van Maarsing. Daar hoorden en zagen we het kerstverhaal. Tussendoor werden er liedjes gezongen. Na de kerstviering was er voor iedereen een kop warme chocolademelk en een kerstkransje. 

Lees verder

Kerstviering

Heel Nederland lakt, ook groep 8!

Leerlingen van groep 8 hebben vandaag 60 euro bijeen gebracht met het lakken van nagels. 
De leerlingen kwamen op het idee, omdat de tekst van begrijpend lezen deze week ging over Serious Request. Na het lezen en bespreken van de tekst kwamen de leerlingen gelijk op het idee om ook in actie te komen.

Lees verder

Heel Nederland lakt, ook groep 8!

Decembernieuws uit groep 4

We hebben krokussen gepoot en we wachten vol spanning af of er al een bolletje begint te groeien. Met Huis voor de sport hebben we 'Pietengym' gedaan. Dat was een dolle boel, we mochten balanceren, pakjes door de schoorsteen gooien en acrobatische sprongen maken.
Het liedje 'Sinterklaas kapoentje' hebben we geleerd op de xylofoon. Daarbij moesten we noten leren lezen dat was ingewikkeld, maar het lukte toch. Ook konden sommigen een stukje spelen van 'Mieke heeft een lammetje' op de blokfluit.
We hebben een samenwerkingsopdracht gedaan waarbij om de beurt een zin moest worden geschreven. De verhaaltjes gingen over sint en piet met een probleem. Het resultaat was grappig en werd voorgedragen.
 
Juf Anja
 
Foto`s staan in het fotoalbum

Lees verder

Decembernieuws uit groep 4

Sinterklaasviering

Vandaag heeft de Sint ook een bezoek gebracht aan CBS De Borgstee. Hij werd vergezeld door vijf zwarte pieten. Bij de aankomst was er wat paniek, want er miste één piet! Gelukkig werd de bakpiet al gauw gevonden. Hij zat in de taart die op de bakkersfiets stond. Nadat de de directeur de Sint en zijn pieten welkom had geheten ging iedereen naar zijn/haar klas. Daar werden spelletjes gespeeld, pepernoten gebakken, een filmpje gekeken, een speurtocht gedaan en Sinterklaasbingo gespeeld. Alle leerlingen gingen met mooie cadeaus naar huis.    

Lees verder

Sinterklaasviering

Lampions

Ook dit jaar hebben de leerlingen op CBS De Borgstee prachtige lampions gemaakt! 

Lees verder

Lampions

Surprises Sinterklaas

De leerlingen van groep 5 t/m 8 zijn ook dit jaar weer hard aan de slag geweest met het maken van een surprise. U kunt de suprises nog bekijken tot maandagochtend.

Lees verder

Surprises Sinterklaas

Kinderboekenweek in groep 4

Groep 4 heeft een heleboel leuke dingen gedaan en gemaakt bij het thema van de Kinderboekenweek. We hebben een voorstelling gezien bij het IVAK over een weerhuisje. De meesters en juffen hebben op het schoolplein ouderwetse dingen laten zien, zoals een videoband, een rekenmachine en een stofzuiger. We zijn naar Steunstee geweest om voor te lezen aan de ouderen in het dorp. Het was daar wel een beetje warm. Ook hebben sommige kinderen een boekbespreking gehouden. Dat hebben ze heel goed gedaan! Bovendien hebben we een brief geschreven aan de opa's en oma's en deze hebben we gepost. We hebben geleerd wat een postcode is en het woord streekpost kwam ook aan de orde. En het aller leukste was denk ik wel de spelletjes ochtend met de opa's en oma's, want dat was heel gezellig. Juf Anja. 

Lees verder

Kinderboekenweek in groep 4

Kinderboekenweek

Vandaag, donderdag 06-10-2016 hebben we op CBS De Borgstee de Kinderboekenweek met als thema: voor altijd jong, geopend. De juffen en meesters stonden vanmorgen met een oud voorwerp op het schoolplein. Elke leerkracht vertelde iets over zijn/haar voorwerp en demonstreerde dit.
We zullen deze weken extra aandacht besteden aan de Kinderboekenweek. Zo gaat een klas naar Steunstee om de ouderen voor te lezen, er worden luisterboeken gemaakt, verhalen geschreven, enz. 

Lees verder

Kinderboekenweek

Juf Liset op bezoek met baby Noava

Vandaag is juf Liset samen met haar dochter Noava langs geweest. Alle leerlingen konden genieten van een heerlijke traktatie. Juf Liset gaat na de Kerstvakantie voor drie dagen werken in groep 5.    

Lees verder

Juf Liset op bezoek met baby Noava

Nieuws uit groep 4

We hebben al 2 leuke lessen gehad van het huis voor de sport. Bij de eerste les gingen we frisbeeën en bij de tweede les leerden we badmintonnen.

Lees verder

Nieuws uit groep 4

Uitreiking stoetbomen

Vandaag zijn traditiegetrouw de stoetbomen aan groep 3 uitgereikt. Ook dit jaar gebeurde dit weer door de oudste leerlingen van de school. 

Lees verder

Uitreiking stoetbomen

Afscheid / gala groep 8

De leerlingen van groep 8 hebben op woensdag 13 juli afscheid genomen van de basisschool. De leerlingen kwamen om 13.30 uur op school. Na "gooinstructies" van meester Peter gingen de leerlingen de klassen rond om snoepjes te strooien. Om 14.00 uur werden de leerlingen één voor één, door alle leerlingen van CBS De Borgstee, uitgezwaaid op de rode loper. Voor sommige meiden was dit een emotioneel moment. `s Avonds werden de leerlingen om 17.00 uur bij het huis van meester Peter verwacht. Daar vandaan gingen ze per paard, oldtimer of per brandweerauto naar school. Daar liepen ze in galakleding over de rode loper. Vervolgens gingen we naar binnen om te luisteren naar de afscheidsspeeches. Om 18.10 uur werd er door de leerlingen een afscheidskado aangeboden.De leerlingen gaven de school een prachtige houten bank kado. De bank is gemaakt door de heer Raangs, waarvoor hartelijk dank! Om 18.20 uur gingen leerlingen en leerkrachten naar Passe Partout om te bowlen en gourmetten. Het was een dag met een gouden randje!

Lees verder

Afscheid / gala groep 8

Juffendag in groep 3

Op 11 juli vierde groep 3 juffendag met juf Margreet,  juf Sandra, juf Anne jet en juf Anja. Je mocht verkleed naar school komen, het thema was circus. We zijn door de kinderen erg verwend.  Dank jullie wel kinderen en ouders! We hebben leuke spelletjes gedaan, we zijn naar de speeltuin geweest, we hebben een cakeje versierd ook gingen we een filmpje kijken over het circus. Juf Anne jet hebben we in het zonnetje gezet door haar een cadeautje te geven voor haar goede inzet tijdens haar stage. De dag is voorbij gevlogen het was een heel gezellige dag.
 
Foto`s van deze dag staan in het fotoalbum.  

Lees verder

Juffendag in groep 3

Schoolreis groep 3 t/m 7

Maandag 27 juni 2016 zijn groep 3 t/m groep 7 op schoolreis geweest. De schoolreis ging dit jaar naar het nieuwe dierenpark Wildlands. Twee bussen vol enthousiaste kinderen vertrokken om 08.15 uur richting Emmen. Aangekomen in Emmen mochten de kinderen van groep 5 t/m 7 in groepjes door het park. Groep 3 en 4 had een ouder mee als begeleiding. Om het bezoek nog leuker te maken kregen de kinderen een ontdekkingstocht om te doen in het park.  Tussen de middag hebben de kinderen patat gegeten met een frikandel of kroket. Om 15.15 uur vertrokken de kinderen moe maar voldaan terug richting Spijk.

Lees verder

Schoolreis groep 3 t/m 7

Afscheid juf Ina

Na 41 jaar les te hebben gegeven, heeft Juf Ina Ernsten afgelopen woensdag afscheid genomen van leerlingen, ouders en collega`s van CBS De Borgstee, te Spijk. De kinderen van groep 5, waar juf Ina dit jaar les aan gaf, haalden de juf met een treintje van huis op. De juf werd opgewacht door alle leerlingen van de school en vele ouders. In het speellokaal werd het spel “petje op, petje af” gespeeld. De leerlingen moesten telkens zeggen of een stelling over juf Ina juist of onjuist was. Alle leerlingen namen deze ochtend een bloem mee naar school, waardoor een reusachtig boeket bloemen kon worden overhandigd. De dag werd afgesloten met een afscheidslied en natuurlijk mocht de rode loper tijdens haar laatste loopje over het schoolplein niet ontbreken.   

Lees verder

Afscheid juf Ina

Musical groep 7 & 8

De leerlingen van groep 7 & 8 hebben vorige week de musical: Het Mysical Mysterie opgevoerd. 

Regisseur Steef Speelberg en schrijfster Saskia Stoort kregen de opdracht van producent Meneer Ellende om een geweldige musical te maken en zaten daarvoor met alle spelers in een oud, vervallen theater. Maar wie was toch dat mysterieuze figuur, die de musical constant in de soep liet lopen? Inspecteur Hoedsma probeerde de zaak op te lossen, want de show ging immers door….hoe dan ook!
 

Lees verder

Musical groep 7 & 8

Groep 8 neemt een kijkje op de boerderij

De leerlingen van groep 8 hebben vorige week een bezoek gebracht aan de boerderij van Van Leeuwen. De vader van Alissa heeft verteld over het boerenleven en hij liet zien hoe de melkrobots werken. Natuurlijk was er ook even tijd om te "dollen".

Lees verder

Groep 8 neemt een kijkje op de boerderij

Groep 8 op kamp

De leerlingen van groep 8 zijn de laatste dagen van juni op kamp geweest. Ook dit jaar ging de reis naar Schiermonnikoog. Wat hebben we ongelooflijk genoten.

Lees verder

Groep 8 op kamp

Eindpresentatie plusklas

Op donderdag 7 juli heeft de Plusklas een eindpresentatie gehouden voor hun ouders. In deze presentatie hebben de leerlingen uitgelegd wat we het afgelopen jaar hebben gedaan. Er waren verschillende powerpointpresentaties over bijvoorbeeld: de doelen van de leerlingen, het werkboek 'Mindset', de werkboekjes van Zinder, de website Activeer je hersenen', een opdracht 'de ei-val', enz. Ook hebben de leerlingen hun eigen mening gegeven over het afgelopen jaar. De afgelopen weken hebben de leerlingen deze presentaties voorbereid. Ze moesten samen overleggen over de tekst, de lay-out van de presentatie en wie wat ging zeggen. Er waren veel ouders bij de presentatie aanwezig, een groot succes! 

Lees verder

Eindpresentatie plusklas

Schip ahoy!

Wat hebben wij woensdag een geweldig piratenfeest gevierd. Eerst hebben we in de klas de verjaardag van alle kleuterjuffen gevierd en wat zijn we verwend. Heel erg bedankt allemaal. Om 9.30 uur kwamen er allemaal ouders die ons naar de Eemshaven brachten. Geweldig zoveel ouders die zich opgaven in een korte tijd. In de Eemshaven werden we ontvangen door de kapitein van de “Stadsraad Lehmkuhl” We splitsten de groep en werden rondgeleid door een echte ‘Zeebonk’. Wij zijn eerst op het achterschip geweest en daarna mochten we in het ruim waar de zeelui in hangmatten sliepen en hun eten kregen. Ook mochten we nog in de kapiteinshut. Weer terug op school als echte piraten heerlijke patat en frikandel gegeten. ‘s Middags hebben we piratenspelletjes op het plein gedaan met weer heel veel hulp van piratenmoeders.

Lees verder

Schip ahoy!

Afscheid van dhr. G. Meijer

Vandaag hebben de leerlingen van CBS De Borgstee afscheid genomen van de algemeen directeur Noordkwartier, dhr. G. Meijer. De heer Meijer werd verwelkomd door gastheer Niels en gastvrouw Lianne. De heer Meijer kon in alle klassen genieten van een dansje, liedje, toneelstukje, enz. Na afloop werden de leerlingen door de toekomstige pensionaris op een ijsje getrakteerd. 

Lees verder

Afscheid van dhr. G. Meijer

Visles voor groep 7 & 8

De leerlingen van groep 7 & 8 van CBS De Borgstee hebben vandaag visles gehad van vrijwillgers van hengelsportfederatie Groningen/Drenthe. Het project werd mede dankzij Hengelsportvereniging HC De Karper uit Spijk georganiseerd. De leerlingen kregen eerst een theorieles. De leerlingen leerden o.a. welke vissen er er in zoetwater leven, waar vissen eitjes leggen, hoe je moet vissen, hoe je een haakje uit de bek van een vis haalt, enz. De kinderen kregen ook nog verschillende boekjes en zoekkaarten uitgereikt. Na de les mochten de leerlingen het geleerde in praktijk brengen. Achter het terrein van Oldencate werd veel vis aan de haak geslagen. Ondanks het slechte weer hebben de kinderen van deze dag genoten. We bedanken alle vrijwilligers!

Lees verder

Visles voor groep 7 & 8

Avondvierdaagse

De ouderraad heeft dit jaar met maar liefst 90 kinderen gewandeld. We bedanken de ouderraad en andere vrijwilligers voor hun inzet.

Lees verder

Avondvierdaagse

Derde plek voor groep 6 in E-waste race

De afgelopen 4 weken is groep 6 van CBS de Borgstee druk bezig geweest met het ophalen van elektrische apparaten in de buurt en de omliggende dorpen. Vandaag eindigde deze race; we zijn derde geworden! Een knappe prestatie van de leerlingen, ouders, familieleden en buurtbewoners. We hebben in totaal 2362 apparaten opgehaald (2 en een halve container vol) en hier in totaal 42.290 punten mee verdiend! We hebben misschien niet gewonnen, maar we hebben er wel voor gezorgd dat deze 2362 apparaten weer gerecycled kunnen worden, wat uiteindelijk beter is voor ons milieu. En… Voor veel opgeruimde zolders/schuren in Spijk en omgeving!

Lees verder

Derde plek voor groep 6 in E-waste race

De grote rekendag

Wat hebben we een fantastische rekendag gehad afgelopen woensdag. De dag begon al feestelijk met het gezamenlijk oplossen van een geheime code. Iedereen deed zijn uiterste best om de code snel op te lossen. Groep 4 heeft gewonnen.
De hele dag stond in het teken van rekenen, maar dan op een heel andere manier. Niet gewoon in de klas, maar vooral ook daarbuiten. 
Een reactie van een leerling: "Het was een superleuke dag, de leukste dag van mijn hele leven."
 
 
Foto`s van deze dag staan in het fotoalbum.

Lees verder

De grote rekendag

Paaslunch

Vandaag hebben de leerlingen van groep 1 t/m 8 van een heerlijke paaslunch genoten. Traditiegetrouw heeft de OR van de school dit weer verzorgd, waarvoor dank!

Lees verder

Paaslunch

Week van het geld

Deze week stond in het teken van "De week van het geld". De leerlingen van groep 7 & 8 kregen deze week twee gastlessen. Er kwam iemand van de VKB-bank op bezoek en er kwamen twee medewerkers van de Rabobank een quiz met de leerlingen spelen. De leerlingen zijn zich er (weer) bewust van geworden dat je goed met je geld om moet gaan.

Lees verder

Week van het geld

Groep 6, 7 en 8 maken Spijk schoon

De leerlingen van groep 5 t/m 8 hebben op vrijdag 11 maart het dorp schoongemaakt. De gemeente organiseerde dit project en zij zorgden dan ook voor grijpers, prikkers, afvalzakken en handschoenen.

Lees verder

Groep 6, 7 en 8 maken Spijk schoon

Schoolschaatsen groep 7 & 8

De leerlingen van groep 7 & 8 hebben vanaf deze week drie weken lang schaatsles in Kardinge. Ze leren de techniek van het schaatsen. Zo moeten ze flink door hun knieën kunnen schaaten, op één been kunnen staan en in een volgende les leren ze bijvoorbeeld "pootje over". De ouderraad betaalt deze lessen. Na de tweede les (die vindt na de vakantie plaats) staan de foto`s van het schoolschaatsen in het foto-album.

Lees verder

Schoolschaatsen groep 7 & 8

Verkeersveiligheidsproject

Op donderdag 25-02-2016 hebben alle leerlingen van CBS De Borgstee les gehad van medewerkers van “Centrum voor veilig wonen” en “VVN”. Ook de vrijwillige brandweer uit Bierum deed mee aan het project. Het doel van het project was om de leerlingen te laten ervaren wat een dode hoek is.

Lees verder

Verkeersveiligheidsproject

Groep 1 & 2 werkt over beroepen

Groep 1 en 2 heeft gewerkt over beroepen. Vorige week is er al een brandweerauto met twee brandweermannen bij ons op bezoek geweest. Deze week kwamen er twee verpleegkundigen in de klas. In de klas hadden de kinderen veel vragen bedacht voor deze zusters. Daarna mochten de kinderen hun eigen zieke knuffel, met hulp van de verpleegkundigen weer beter maken met een verbandje, prikje, medicijnen of gewoon een pleister. Dit alles gebeurde natuurlijk wel heel steriel, met mondkapje, muts en operatiejas! Ook hadden zij een ambulance gevraagd langs te komen. Doordat het deze ochtend glad was, was het nog maar de vraag of de ambulance een uurtje vrij kon maken voor de Borgstee. Gelukkig kwamen ze! De kinderen mochten alles zien en kregen heel veel uitleg over alle apparaten en materialen. Het was een zeer leerzame en interessante dag!

Lees verder

Groep 1 & 2 werkt over beroepen

Derde plaats op korfbaltoernooi

Zaterdag 23 januari hebben een aantal jongens en meisjes van groep 5 en 6 meegedaan aan het korfbaltoernooi in Delfzijl. Dit toernooi werd georganiseerd door korfbalvereniging Roda uit Delfzijl. Onze school heeft een mooie 3e plaats behaald, met als hoogtepunt een dikke 4-0 overwinning! De gewonnen beker heeft inmiddels een mooi plekje gekregen in de vitrine op school.

Lees verder

Derde plaats op korfbaltoernooi

SummerLabb voor groep 5 t/m 8

Op donderdag 14 januari zijn we met groep 5 t/m 8 naar SummerLabb 2016 in Groningen geweest. Summerlabb trekt als een reizende stad van de toekomst door het land. Het doel van Summerlabb is om leerlingen te laten proeven aan innovaties op het gebied van duurzaamheid. De leerlingen hebben moleculen gebouwd, badzout en shampoo gemaakt, konden een 3d-bril opzetten, waardoor ze het gevoel hadden alsof ze in een kerk aan het schommelen waren, konden computergames spelen, enz. Foto`s van deze dag kunt u bekijken in het foto-album.     

Lees verder

SummerLabb voor groep 5 t/m 8

Donderdag 7 januari school gesloten

Het bovenschools management van Noordkwartier en Marenland heeft besloten dat de scholen ook donderdag 7 januari gesloten blijven. Het KNMI heeft een code rood afgekondigd en de weersvoorspellingen voor morgen beloven niet veel goeds. Wanneer u niets hoort gaan we vrijdag weer open.

Lees verder

Groep 8 "gewond"

Vandaag heeft "opa" Wim bij de leerlingen van groep 8 wonden aangebracht. Hij is namelijk ook grimeur van wonden. Zo werden er o.a. brandwonden, bloedneuzen en sneeën aangebracht. Voor sommige leerlingen was het nog even spannend of ze op de been bleven staan, maar gelukkig is er uiteindelijk niemand flauw gevallen.

Lees verder

Groep 8

Sinterklaas op CBS De Borgstee

Dit jaar heeft Sinterklaas ook weer een bezoek gebracht aan CBS De Borgstee. Er was enigszins wat paniek, omdat Sinterklaas maar met één piet op school kwam. Het bleek dat twee andere pieten nog van Schiphol moesten komen. Zij waren immers op huwelijksreis. Later was er zomaar ook nog een vierde piet. We hebben genoten van het schoolorkest, o.l.v. Adri. De leerlingen speelden de sinterklaasliedjes foutloos!

Lees verder

Sinterklaas op CBS De Borgstee

Uitreiking strategisch beleidsplan Noordkwartier

Vandaag werd op CBS De Borgstee het strategisch beleidsplan van Noordkwartier uitgereikt aan Sylvie Kasemier, de jongste leerling van Noordkwartier. Tevens onthulde zij de bijhorende poster, samen met adjunct directeur, W. Drenth. Voor de leerlingen van groep 8 was een belangrijke rol weggelegd. Zij hebben de uitreiking geregeld met een coachende rol voor de directeur en de leerkracht. Zo moesten de leerlingen o.a. zelf statafels bestellen, koffie en thee zetten, mensen verwelkomen,  zaal inrichten, enz. De leerlingen mochten zelf een keuze maken voor een werkgroepje. Zo kon iedereen zijn eigen talent laten zien. Eén van de vijf speerpunten die in het strategisch beleidsplan ook naar voren komt is het punt: talenten. Stichting Noordkwartier wil bij leerlingen alle talenten naar boven halen: op cognitief, creatief en sociaal gebied. Daarvoor creëren we ruimte binnen onze scholen. De andere speerpunten voor de komende jaren zijn: professionaliteit, toekomst, samenwerking en kwaliteit. Al deze speerpunten kan men vanaf heden met een QR code bekijken die op de waaier (het strategisch beleidsplan) van Noordkwartier staan.    

Lees verder

Uitreiking strategisch beleidsplan Noordkwartier

Traditie zet zich voort

Sinds dit schooljaar zijn CBS Bierum en CBS De Burcht gefuseerd en zijn verder gegaan onder de naam CBS De Borgstee. Tijdens de overleggen die er destijds geweest zijn, werden de scholen gevraagd welke tradities ze graag mee wilden nemen naar de nieuwe school. CBS Bierum gaf toen duidelijk aan dat zij graag weer met de midden- en bovenbouw een lampion van een voederbiet willen maken. Vandaag was het zover. Een oude traditie heeft zich voort gezet. Ruim 90 leerlingen hebben vandaag op school een lampion van een voederbiet gemaakt. De biet werd thuis al uitgehold en op school werden er figuurtjes in gesneden. Ondanks dat de mesjes voor het grootste gedeelte waren afgeplakt met tape, werden er toch ook dit jaar weer genoeg pleisters geplakt. Om half 1 kwam jurylid Ron van de bloemenshop uit Spijk om de drie mooiste lampions per klas aan te wijzen. 

Lees verder

Traditie zet zich voort

Coop schenkt speelgoed aan CBS De Borgstee

Een paar maanden geleden konden klanten munten sparen voor een drietal scholen, waaronder CBS Bierum en voorheen CBS De Burcht. Deze munten werden vervolgens in geld omgezet. Iedere school kreeg daarna een geldbedrag om speelgoed te bestellen. Vandaag ontvingen de leerlingen van groep 8, uit handen van de heer Buist, het bestelde speelgoed. We willen alle mensen die gespaard hebben voor onze school hartelijk danken. Ook danken we de Coop!

Lees verder

Coop schenkt speelgoed aan CBS De Borgstee

Rapport NAM

Gaswinning uit het Groninger gasveld veroorzaakt aardbevingen. Deze aardbevingen kunnen in de toekomst mogelijk zwaarder worden. Daardoor bestaat het risico op complexe schade aan gebouwen met mogelijk onveilige situaties. De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) laat de schoolgebouwen in het gebied onderzoeken om dit risico en de versterkingsmaatregelen in kaart te brengen. Lees hier het complete rapport van de NAM.

Lees verder

Kleuters krijgen medaille

De kleuters hebben tijdens de kinderboekenweek ook in de kring 'voorgelezen' en hebben daarom donderdag allemaal een medaille gekregen.

Lees verder

Kleuters krijgen medaille

Groep 3 & groep 6 maken samen een prentenboek

Wij maken samen een prentenboek. Het gaat over een dokter. Hij is heel grappig en maakt iedereen beter. We verzinnen samen het verhaal.  Annamarie maakt de tekeningen, die passen heel goed bij het verhaal.  Bryan schrijft ons verhaal heel netjes op. We werken er twee keer in de week aan en we vinden het ook twee keer in de week leuk!

Lees verder

Groep 3 & groep 6 maken samen een prentenboek

"Juf, dit zijn tover M&M`s!"

Gisteren kregen we allemaal een bordje en daar werd water op gedaan. Toen kregen we 4 M&M’s die moesten we netjes verdelen. Toen verkleurde het water en alle kleuren bleven apart, ze mengden niet met elkaar. Dat was vet grappig! We kregen daarna een boterdoosje plus water en 4 gummi beertjes. De beertjes moesten we in het water doen en toen gingen we naar huis. Vanochtend waren alle beertjes wit en dik geworden. Het is raar,  maar waar!

Lees verder

Proefjesmiddag in groep 8

Op maandagmiddag hadden de leerlingen van groep 8, in het kader van de kinderboekenweek,  een proefjesmiddag. De leerlingen moesten in tweetallen een proefje voorbereiden en al het materiaal wat ze voor het proefje nodig hadden, mee naar school nemen. Zo konden alle leerlingen in circuitvorm de zeven proefjes uitvoeren die erg raar, maar waar waren! Zo ontdekten de leerlingen o.a. dat een gloeilamp in de magnetron gaat branden, dat je een ballon over een touwtje kunt laten zweven, dat een ballon statisch is en dat een waxinelichtje omhoog komt, als je hem laat branden in een bord met water en er een beker omheen zet. 

Lees verder

Proefjesmiddag in groep 8

"Wondere Wereld"

De leerlingen van groep 3 t/m 8 hebben vandaag genoten van de spannende voorstelling "Wondere Wereld", uitgevoerd door het Ivak. De voorstelling ging over een professor die een bijzonder apparaat had ontwikkeld, waarmee je door zwarte gaten kon reizen. Tijdens de voorstelling werd er gereisd van microwereld naar macrowereld en weer terug naar onze wereld. 

Lees verder

Opening Kinderboekenweek

De Kinderboekenweek met als thema: Raar maar waar, is vanmorgen ook op onze school van start gegaan. De leerlingen werden muzikaal onthaald, met o.a. het nummer: "Raar maar waar", speciaal voor de Kinderboekenweek geschreven. De leerlingen zagen dat alle leerkrachten met proefjes / techniek bezig waren. Wat is het toch bijvoorbeeld RAAR dat je een sateprikker door een ballon kunt prikken, zonder dat de ballon lek gaat. MAAR toch is het WAAR. Ook zagen de leerlingen dat je een chemische reactie krijgt bij het mengen van bakpoeder en azijn, dat een ballon statisch is, dat je een beker met water op z`n kop kunt houden, zonder dat het water eruit gaat en dat je kleuren kunt mengen. Deze week en volgende week wordt er volop aandacht besteed aan de Kinderboekenweek. Morgen staat de voorstelling van het Ivak op het programma. 

Lees verder

Opening Kinderboekenweek

EHBO in groep 8

De leerlingen van groep 8 krijgen sinds enkele weken EHBO-les van "opa Wim". Na een aantal lessen theorie te hebben gehad, konden de leerlingen vandaag praktisch aan de slag met verband aanleggen. Er werd o.a. een handverband en elleboogverband aangelegd. Tijdens vorige lessen werd ook al de rautekgreep geoefend. 

Lees verder

EHBO in groep 8

Atelier weer van start

Sinds vorig jaar werken we op school met een ateliersysteem. Dat beviel zo goed, dat we ook dit jaar weer hiervoor gekozen hebben. Iedere leerling heeft zijn/haar eigen talent. Tijdens atelier willen we graag dat iedereen zijn/haar eigen talent kan laten zien/ontwikkelen. Zo zijn er kinderen die koken, vissen, schilderen, knutselen, techniek doen, muziek maken, gezelschapsspelletjes spelen, werken met textiel, tekenen, kunstgeschiedenis doen en kinderen die werken aan ICT-vaardigheden.

Lees verder

Atelier weer van start

Kleuters helpen gemeente

De gemeente heeft vorige week de heg en struiken rondom school gesnoeid. Er kwamen heel wat takken vanaf. De kleuters hebben de mannen flink meegeholpen, wat een samenwerking!

Lees verder

Kleuters helpen gemeente

Rekenles in groep 3

In groep 3 leren we elke dag iets nieuws! Vandaag gingen we met blokjes gebouwen namaken. We moesten heel goed kijken en tellen. Gelukkig stonden de bouwsels ook groot op het digibord. Juf Margreet vertelde dat de kinderen op de middelbare school dit ook leren bij Wiskunde! En wij kunnen het nu al! Aan het einde van de les waren we erg trots op onszelf!

Lees verder

Rekenles in groep 3

Biologie in de buitenlucht

De leerlingen van groep 8 hebben vandaag biologie in de buitenlucht gehad. Ze hebben met behulp van een zoekkaart onderzocht welke waterdiertjes er allemaal in de sloot leven. De leerlingen weten nu o.a. wat een schrijvertje, poelslak, schijfhoornslak of een waterkever is. In het fotoalbum staan nog meer foto`s. 

Lees verder

Biologie in de buitenlucht

Uitreiking stoetbomen

Vandaag zijn traditiegetrouw de stoetbomen aan de leerlingen van groep 3 uitgereikt. Zoals elk jaar gebeurt dat door de oudste leerlingen van de school. De leerlingen van groep 3 krijgen een stoetboom, omdat ze te belonen. De eerste dag in groep 3 is spannend en nieuw. Ze leren lezen en schrijven en kunnen niet zoveel meer buiten spelen. Als troost hiervoor krijgen de leerlingen een heerlijke stoetboom met broodjes, fruit en snoep. Dat zo`n eerste dag spannend en vermoeiend is, is op de foto prachtig te zien.

Lees verder

Uitreiking stoetbomen

Start schooljaar 2015-2016

Op maandagochtend hebben de twee oudste leerlingen van de school, Roy en Sara uit groep 8, het nieuwe schoolbord onthuld. Hiermee is het nieuwe schooljaar officieel begonnen. We wensen iedereen een goed schooljaar toe. 

Lees verder

Start schooljaar 2015-2016

AVG

AVG

Onze school

Kerstfeest 2018

Afgelopen donderdagavond hadden we de kerstviering op school. Wat hebben de leerlingen enorm hun best gedaan! Dit jaar een andere opzet. Alle bezoekers kregen in elke klas een klein toneelstukje te zien. Daarna werd er ook nog een lied gezongen. Zo kregen alle mensen het hele kerstverhaal en acht liedjes te horen. Na het toneelspel kon iedereen op een prachtig versierd plein (OR, bedank!) genieten van een kop warme chocolademelk of Gluhwein met een kerstkransje. 

Lees verder

Kerstfeest 2018

Sinterklaas per helikopter naar CBS de Borgstee

Op CBS de Borgstee ontvingen de leerlingen een brief van Sinterklaas en zijn Pieten. De WeerPiet had gezien dat het flink ging vriezen, waardoor de daken natuurlijk spekglad zouden zijn. Sinterklaas zag het niet zitten om met Amerigo over deze gladde daken te lopen. Hij vroeg de leerlingen van CBS de Borgstee om ideeën te bedenken hoe de Sint en zijn Pieten dan wèl op school zouden kunnen komen. De meest creatieve ideeën werden er verzameld; met een quad, een vliegtuig, met een huifkar, enz. Sinterklaas koos uiteindelijk voor het idee om per helikopter te komen! De juffen en meesters hadden een grote 'H' op het schoolplein getekend en dit met lint afgezet. 

Lees verder

Sinterklaas per helikopter naar CBS de Borgstee

Leerlingen CBS De Borgstee schenken €365- aan stichting Multimissions

In juni/juli 2018 hebben leerlingen uit groep 8 van CBS De Borgstee  het project: “Jonge ondernemers”, gevolgd. Ze leerden tijdens het project hoe je een bedrijf moest opzetten en wat daar allemaal bij kwam kijken. Het project eindigde met een markt. Op de markt werden producten verkocht die de leerlingen zelf hadden gemaakt. In 2 uur tijd is toen maar liefst een nettobedrag van €365- opgehaald! Dat bedrag hebben de leerlingen aan Stichting Multimissions gedoneerd. Auke en Anja Bijlsma uit Spijk zijn nauw bij de stichting betrokken en zijn een maand geleden naar Kososvo/Albanië afgereisd om het gedoneerde geld op een goede manier te besteden. 

Lees verder

Leerlingen CBS De Borgstee schenken €365- aan stichting Multimissions

Stoetboom voor leerlingen groep 3

De leerlingen van groep 3 hebben op de eerste schooldag, traditiegetrouw, een stoetboom uitgereikt gekregen van leerlingen uit groep 8. Het was nog even spannend of de leerlingen van groep 3 wel een stoetboom konden krijgen, want het was een zéér droge zomer. De stoetboom die op zolder staat, stond er slecht bij en de takken zagen er niet mooit uit. Gelukkig hebben de juffen en meesters in de vakantie de boom water gegegeven, zodat iedereen een prachtige stoetboom kon krijgen!  

Lees verder

Stoetboom voor leerlingen groep 3

Musical groep 8

Wat hebben we allemaal genoten van een geweldige musical. De leerlingen van groep 8 hebben met elkaar een topprestatie geleverd. Ze kregen daarom van het publiek een lange, zelfs staande ovatie.

Lees verder

Musical groep 8

Kamp groep 8

De leerlingen van groep 8 zijn ook dit jaar weer op kamp geweest naar Schiermonnikoog. Een prachtige manier om je basisschooltijd af te sluiten. 

Lees verder

Kamp groep 8

Afscheid groep 8

De leerlingen van groep 8 hebben afgelopen dinsdag op een indrukwekkende manier afscheid genomen van de basisschool. De foto`s staan in het fotoalbum. 

Lees verder

Afscheid groep 8

Remwegdemonstraties

Te hard rijden in woonwijken is het meest gemelde probleem bij Veilig Verkeer Nederland. Terwijl je juist zou willen dat kinderen veilig buiten kunnen spelen en veilig zelfstandig van en naar school kunnen komen. Met de remwegdemonstratie die VVN afgelopen maandag heeft gegeven, hebben ze laten zien welk effect snelheid heeft op de remweg van een auto. De instructeurs lieten zien hoe lang de remweg van een auto is bij een snelheid van 30 km/uur en daarna bij 50 km/uur. Het is voor alle leerlingen duidelijk geworden dat te hard rijden in  een woonwijk levensgevaarlijk is. Ze hebben ook geleerd dat ze zelf heel voorzichtig moeten zijn op de weg, want een auto staat niet in één keer stil als je plotseling de weg op rent voor een bal. 

Lees verder

Remwegdemonstraties

Nationale buitenlesdag

Op dinsdag 10 april hebben we met alle leerlingen meegedaan aan de Nationale buitenlesdag 2018. Op deze dag hebben alle leerlingen van CBS De Borgstee minimaal één les buiten gevolgd. Leerlingen hebben o.a. buiten gerekend, getekend en afval opgeruimd. 

Lees verder

Nationale buitenlesdag

Alle leerlingen van groep 8 geslaagd voor het EHBO-examen!

Alle leerlingen van groep 8 zijn vandaag voor het EHBO-examen geslaagd! Ze hebben laten zien dat ze verbandjes kunnen aanleggen, dat ze bewusteloze mensen in de stabiele zijligging kunnen leggen en dat ze veel kennis hebben over handelingen die je moet verrichten bij gewonde mensen. Dit jaar heeft meester Wim de lessen weer verzorgd, waarvoor dank! 

Lees verder

Alle leerlingen van groep 8 geslaagd voor het EHBO-examen!

Geef niet meer geld uit dan je hebt!

Leerlingen van groep 8 kregen deze week in het kader van: "de week van het geld" een gasles van de heer Smit, medewerker van de Rabobank. Tijdens een educatieve quiz leerden de leerlingen o.a. wat rood staan is en wat dat betekent, hoe je kunt sparen en hoe criminelen geld proberen van je te stelen. Belangrijkste boodschap van vandaag was: Je kunt je geld maar één keer uitgeven en geef niet meer geld uit dan je hebt!

Lees verder

Geef niet meer geld uit dan je hebt!

Paralympics op CBS De Borgstee

De leerlingen van groep 3 t/m 8 hebben deze week ervaren wat is het om met een lichamelijke beperking te sporten. Zo moetsen de leerlingen een parcour afleggen terwijl ze niets zagen, zitvolleybal spelen en blind (zit)voetballen. 

Lees verder

Paralympics op CBS De Borgstee

Sterrenkundige op bezoek in groep 5 en 6

Groep 5 en 6 van CBS de Borgstee werkt aan het thema ‘Het leven op het land’. Daarin hebben we het ook over de Melkweg, sterren en planeten. Een sterrenkundige van de Stichting Weer- en Sterrenkunde Eemsmond kwam daarom een gastles geven op school. Hij vertelde enthousiast over de planeten en liet veel foto’s en satellietbeelden zien. De leerlingen konden tussendoor allerlei vragen stellen, zoals; ‘Is er ook leven op andere planeten?’ of ‘Hoe groot is de aarde eigenlijk? En de zon?’. We hebben veel nieuwe weetjes geleerd, die we verder in het thema kunnen gebruiken.

Lees verder

Sterrenkundige op bezoek in groep 5 en 6

Acrogym voor groep 4

De leerlingen hebben vorige week een les acrogym gehad. Het ging hierbij vooral om het samenwerken en elkaar helpen. Meer foto`s staan in het fotoalbum. 

Lees verder

Acrogym voor groep 4

Vissen bekijken

De leerlingen van groep 7 & 8 hebben deze week een zéér interessante,spannende, leuke, leerzame les over vissen gehad. De leerlingen moesten een vis ontleden. De leerlingen weten nu hoe een vis er van binnenuit ziet en waar bijvoorbeeld de lever, het hart en de mild van een vis zit. We hebben ook goed naar de kieuwen van de vis gekeken. Het was een les die de leerlingen niet snel zullen vergeten.   

Lees verder

Vissen bekijken

Sinterklaasfeest

We kunnen terugkijken op een geweldig sinterklaasfeest! Het feest begon al in november met een bouwkeet op het schoolplein…..Wat was dat nu voor iets raars?? De volgende ochtend was de bouwkeet zelfs versierd met vlaggetjes en cadeautjes… Op de ochtend van 5 december zagen we alleen maar Pieten….zij werden gebracht in het busje van aannemersbedrijf Timmers. Wat bleek… de Pieten hadden een baantje gescoord bij deze aannemer en werkten op het dak. Maar waar was Sint….. hij lag te slapen in de school!!!! Het duurde even voor alle misverstanden uit de lucht waren, maar daarna konden we heerlijk genieten van het bezoek van Sint en zijn Pieten aan onze school!

Lees verder

Sinterklaasfeest

Tentoonstelling surprises

De leerlingen van groep 5 t/m 8 hebben ook dit jaar weer prachtige surprises gemaakt. U kunt de surprises t/m maandagmiddag bekijken in de gang. Het is de moeite waard! 

Lees verder

Tentoonstelling surprises

Pieten overnachten op school

Afgelopen maandag heeft de aannemer van Spijk een bouwkeet bij ons op het plein geplaatst. Na even navragen bleek deze te zijn voor de overnachting van een aantal Pieten. De Pieten hebben (telefonisch) gesolliciteerd op een vacature voor het herstellen van aardbevingsschade. Zo kunnen ze wat extra bijverdienen in deze dure tijd en kijken of Sinterklaas wel veilig met zijn schimmel over het dak kan. Om de bouwkeet gezellig te maken voor de Pieten gaan we de bouwkeet versieren met tekeningen en andere versieringen. Ook komt er aan de bouwkeet een brievenbus waar wensen van de kinderen in kunnen. (bij regen staat de brievenbus binnen)

Lees verder

Pieten overnachten op school

Sint Maarten

Ook dit jaar zijn er weer prachtige lampions gemaakt. In groep 7 & 8 hebben de leerlingen zelf een lampion ontworpen en ze hebben op 10 november allemaal een bietenlampion gemaakt. De winnaar van de bietenlampion in groep 7 was Nienke. Nummer 2: Marloes en op de derde plaats: Malou. In groep 8 maakte, volgens jurylid Hendrieke, Fleur de mooiste bietenlampion. Lilian eindigde op plek 2. De derde plaats was voor Eline. Op de foto`s de winnaars van groep 8 en de lampions van groep 6. 

Lees verder

Sint Maarten

Dag van de leraar

Ieder jaar is het op 5 oktober dag van de leerkracht. Omdat er dit jaar niet gewerkt werd op 5 oktober (staking), heeft de ouderraad hier afgelopen maandag aandacht aan besteed. De ouderraad heeft namens alle kinderen en ouders van de Borgstee een heerlijke taart voor ze gemaakt en een mooie bloem met wensflesje gegeven waarin ze werden bedankt voor hun inzet. 

Lees verder

Dag van de leraar

Staking

Leerkrachten van CBS De Borgstee hebben afgelopen donderdag in Groningen gestaakt. Het team kijkt er met een goed gevoel op terug! 

Lees verder

Staking

Griezelen op CBS De Borgstee

Leerlingen van De Borgstee griezelen de komende dagen heel wat af. De kinderboekenweek met als thema: "Gruwelijk eng" is namelijk van start gegaan. De komende week wordt er op school extra aandacht besteed aan lees- en taalactiviteiten. De kinderboekenweek wordt volgende week afgesloten met een spooktocht. 

Lees verder

Griezelen op CBS De Borgstee

Boeken lenen in de bibliotheek

Ook dit jaar gaan alle groepen weer regelmatig naar de bibliotheek om boeken te lenen. Voordat de leerlingen een boek mogen uitzoeken, wordt er door Barbara eerst een verhaaltje voorgelezen. De leerlingen genieten er altijd enorm van en we zijn blij met deze fijne samenwerking!

Lees verder

Boeken lenen in de bibliotheek

Stoetbomen voor groep 3

Dit jaar kregen maar liefst 25 leerlingen uit groep 3, uit handen van de oudste leerlingen van de school, een stoetboom uitgereikt. De leerlingen kunnen nu minder buiten spelen. Als troost hiervoor krijgen de kinderen een stoetboom. De stoetbomen, die door bakkerij Olinga uit Bierum nog op ouderwetse wijze gebakken worden en dus in zijn geheel de oven in gaan, staan vanaf dit jaar op de lijst van Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed (Unesco). Ook mevrouw Brondsema kreeg samen met haar achterkleinkind Noah, een stoetboom uitgereikt. Zij heeft in 1940 door omstandigheden nooit een stoetboom gekregen. Mevrouw Brondsema was dolgelukkig dat ze na 77 jaar alsnog haar stoetboom kreeg!

Lees verder

Stoetbomen voor groep 3

Schoolreis groep 1 en 2

De leerlingen van groep groep 1 en 2 zijn ook dit jaar weer op schoolreis geweest naar de "Knoll`n toen" in Godlinze. Foto`s van het schoolreisje staan in het fotoalbum, met dank aan Lette. 

Lees verder

Schoolreis groep 1 en 2

Kunstweken op De Borgstee

Leerlingen van De Borgstee werken deze weken aan kunst. Elke groep verdiept zich in een schilder. De leerlingen maken ook schilderijen in de stijl van "hun" kunstenaar.

Lees verder

Kunstweken op De Borgstee

De grote rekendag 2017

Op woensdag 31-05-2017 hebben we onze jaarlijke rekendag gehouden. De leerlingen hebben deze dag spelenderwijs gerekend. De leerlingen van de bovenbouw moesten een vakantiepark voor Kunstenaar Rekenaar ontwerpen. De leerlingen moesten hierbij werken met een schaal. De leerlingen van de onderbouw hebben de hele ochtend rekenspelletjes gedaan. 

Lees verder

De grote rekendag 2017

Da Vinci in groep 7

Afgelopen week hebben we proeflessen van een nieuwe methode voor wereldoriëntatie (DaVinci) uitgeprobeerd met de leerlingen om te zien of dit iets voor ons is. In groep 7 ging het onder andere over de Ottomanen en schapen. De leerlingen zijn in twee lessen met prachtige presentaties gekomen. Zo hadden twee groepen die zich bogen over de biologische kant en hierbij zelf een krant en een schaap hadden ontworpen. Een andere groep presenteerde over de geschiedenis van de Ottomanen en hadden hierbij een maquette ontworpen over de veldslagen die toen plaatsvonden. Ook was er een groep die zich boog op het gebied van aardrijkskunde en ons zelfs een koppeling gaf over de kledij, dat zelfs deze dagen nog terug lijkt te komen. Al met al hebben de leerlingen zelfstandig een prachtige presentatie geleverd. Als laatste zijn we Spijk nog even in geweest, hebben we de schapen hier bekeken en met elkaar gedeeld wat ons opviel. De leerlingen vonden deze manier van leren erg leuk!

Lees verder

Da Vinci in groep 7

Koningsspelen

De leerlingen van De Borgstee en Fiepko Coolman hebben ook dit jaar weer gezamenlijk de Koningsspelen gevierd. We begonnen de dag met het Koningsspelenlied en het bijbehorende dansje. Daarna gingen alle leerlingen in de klas ontbijten. Om 10.00 uur begon het sporten. Er werd gevoetbald, slagbal gespeeld, een estafette gelopen en leerlingen konden zich uitleven op de tumblingbaan in de gymzaal.

Lees verder

Koningsspelen

Paaslunch

Vorige week donderdag hadden we traditiegetrouw de Paaslunch, verzorgd door de OR.
Het was weer heerlijk! OR, bedankt! 

Lees verder

Paaslunch

Oost, west, Paasbest

Op woensdag 12 april zijn de leerlingen van groep 7 & 8 met de bus naar Garmerwolde geweest. Daar hebben ze mee gedaan aan het educatieve programma: Oost, west, Paasbest. We hebben het gehad over de buiten- en binnenkant van Pasen en soortgelijke feesten in Oost en West. De leerlingen hebben onder meer de eeuwenoude gewelven in de kerk beklommen. Daar zagen ze dat de gewelven, van bovenaf bekeken, precies gekookte eieren zijn. Maar ze hebben ook gezien wat er aan de binnenkant van deze enorme eieren zaten. Ze zagen daar prachtige schilderingen die met de bijbelverhalen te maken hebben. Verder hebben de leerlingen eieren gezocht en een verrassingsei voor een vriend of familielid gemaakt.  

Lees verder

Oost, west, Paasbest

Leerlingen De Borgstee supporter van Nederland schoon

Leerlingen van De Borgstee uit Spijk zien het belang van een schone leefomgeving zonder zwerfafval wel in. Daarom hebben de leerlingen uit groep 7 & 8 op vrijdag 17 maart het dorp schoon gemaakt. De kinderen zijn zich weer bewust geworden van het feit dat je je rommel op moet ruimen. Dat de leerlingen van de morgen hebben genoten blijkt wel uit de volgende uitspraak: “Rommel in mijn slaapkamer opruimen vind ik stom, maar rommel opruimen in het dorp ik echt tof.”

Lees verder

Leerlingen De Borgstee supporter van Nederland schoon

EHBO-examen groep 8

Leerlingen uit groep 8 hebben de afgelopen maanden elke vrijdag EHBO-les gehad van meester Wim. De leerlingen hebben o.a. geleerd hoe je iemand in de stabiele zijliggen legt, hoe je een hand- of vingerverband moet aanleggen en wat je moet doen als iemand een kneuzing, bloedneus of brandwond heeft. Alle 22 leerlingen zijn op 10 maart geslaagd.

Lees verder

EHBO-examen groep 8

Kerstviering

Gisteren hebben leerlingen, ouders, verzorgers en leerkrachten van CBS De Borgstee Kerst gevierd.  Dit jaar deden we dat op een andere manier. Met fakkels en lampjes in de handen liepen we, onder muzikale begeleiding van de muziekvereniging, naar de boerderij van Maarsing. Daar hoorden en zagen we het kerstverhaal. Tussendoor werden er liedjes gezongen. Na de kerstviering was er voor iedereen een kop warme chocolademelk en een kerstkransje. 

Lees verder

Kerstviering

Heel Nederland lakt, ook groep 8!

Leerlingen van groep 8 hebben vandaag 60 euro bijeen gebracht met het lakken van nagels. 
De leerlingen kwamen op het idee, omdat de tekst van begrijpend lezen deze week ging over Serious Request. Na het lezen en bespreken van de tekst kwamen de leerlingen gelijk op het idee om ook in actie te komen.

Lees verder

Heel Nederland lakt, ook groep 8!

Decembernieuws uit groep 4

We hebben krokussen gepoot en we wachten vol spanning af of er al een bolletje begint te groeien. Met Huis voor de sport hebben we 'Pietengym' gedaan. Dat was een dolle boel, we mochten balanceren, pakjes door de schoorsteen gooien en acrobatische sprongen maken.
Het liedje 'Sinterklaas kapoentje' hebben we geleerd op de xylofoon. Daarbij moesten we noten leren lezen dat was ingewikkeld, maar het lukte toch. Ook konden sommigen een stukje spelen van 'Mieke heeft een lammetje' op de blokfluit.
We hebben een samenwerkingsopdracht gedaan waarbij om de beurt een zin moest worden geschreven. De verhaaltjes gingen over sint en piet met een probleem. Het resultaat was grappig en werd voorgedragen.
 
Juf Anja
 
Foto`s staan in het fotoalbum

Lees verder

Decembernieuws uit groep 4

Sinterklaasviering

Vandaag heeft de Sint ook een bezoek gebracht aan CBS De Borgstee. Hij werd vergezeld door vijf zwarte pieten. Bij de aankomst was er wat paniek, want er miste één piet! Gelukkig werd de bakpiet al gauw gevonden. Hij zat in de taart die op de bakkersfiets stond. Nadat de de directeur de Sint en zijn pieten welkom had geheten ging iedereen naar zijn/haar klas. Daar werden spelletjes gespeeld, pepernoten gebakken, een filmpje gekeken, een speurtocht gedaan en Sinterklaasbingo gespeeld. Alle leerlingen gingen met mooie cadeaus naar huis.    

Lees verder

Sinterklaasviering

Lampions

Ook dit jaar hebben de leerlingen op CBS De Borgstee prachtige lampions gemaakt! 

Lees verder

Lampions

Surprises Sinterklaas

De leerlingen van groep 5 t/m 8 zijn ook dit jaar weer hard aan de slag geweest met het maken van een surprise. U kunt de suprises nog bekijken tot maandagochtend.

Lees verder

Surprises Sinterklaas

Kinderboekenweek in groep 4

Groep 4 heeft een heleboel leuke dingen gedaan en gemaakt bij het thema van de Kinderboekenweek. We hebben een voorstelling gezien bij het IVAK over een weerhuisje. De meesters en juffen hebben op het schoolplein ouderwetse dingen laten zien, zoals een videoband, een rekenmachine en een stofzuiger. We zijn naar Steunstee geweest om voor te lezen aan de ouderen in het dorp. Het was daar wel een beetje warm. Ook hebben sommige kinderen een boekbespreking gehouden. Dat hebben ze heel goed gedaan! Bovendien hebben we een brief geschreven aan de opa's en oma's en deze hebben we gepost. We hebben geleerd wat een postcode is en het woord streekpost kwam ook aan de orde. En het aller leukste was denk ik wel de spelletjes ochtend met de opa's en oma's, want dat was heel gezellig. Juf Anja. 

Lees verder

Kinderboekenweek in groep 4

Kinderboekenweek

Vandaag, donderdag 06-10-2016 hebben we op CBS De Borgstee de Kinderboekenweek met als thema: voor altijd jong, geopend. De juffen en meesters stonden vanmorgen met een oud voorwerp op het schoolplein. Elke leerkracht vertelde iets over zijn/haar voorwerp en demonstreerde dit.
We zullen deze weken extra aandacht besteden aan de Kinderboekenweek. Zo gaat een klas naar Steunstee om de ouderen voor te lezen, er worden luisterboeken gemaakt, verhalen geschreven, enz. 

Lees verder

Kinderboekenweek

Juf Liset op bezoek met baby Noava

Vandaag is juf Liset samen met haar dochter Noava langs geweest. Alle leerlingen konden genieten van een heerlijke traktatie. Juf Liset gaat na de Kerstvakantie voor drie dagen werken in groep 5.    

Lees verder

Juf Liset op bezoek met baby Noava

Nieuws uit groep 4

We hebben al 2 leuke lessen gehad van het huis voor de sport. Bij de eerste les gingen we frisbeeën en bij de tweede les leerden we badmintonnen.

Lees verder

Nieuws uit groep 4

Uitreiking stoetbomen

Vandaag zijn traditiegetrouw de stoetbomen aan groep 3 uitgereikt. Ook dit jaar gebeurde dit weer door de oudste leerlingen van de school. 

Lees verder

Uitreiking stoetbomen

Afscheid / gala groep 8

De leerlingen van groep 8 hebben op woensdag 13 juli afscheid genomen van de basisschool. De leerlingen kwamen om 13.30 uur op school. Na "gooinstructies" van meester Peter gingen de leerlingen de klassen rond om snoepjes te strooien. Om 14.00 uur werden de leerlingen één voor één, door alle leerlingen van CBS De Borgstee, uitgezwaaid op de rode loper. Voor sommige meiden was dit een emotioneel moment. `s Avonds werden de leerlingen om 17.00 uur bij het huis van meester Peter verwacht. Daar vandaan gingen ze per paard, oldtimer of per brandweerauto naar school. Daar liepen ze in galakleding over de rode loper. Vervolgens gingen we naar binnen om te luisteren naar de afscheidsspeeches. Om 18.10 uur werd er door de leerlingen een afscheidskado aangeboden.De leerlingen gaven de school een prachtige houten bank kado. De bank is gemaakt door de heer Raangs, waarvoor hartelijk dank! Om 18.20 uur gingen leerlingen en leerkrachten naar Passe Partout om te bowlen en gourmetten. Het was een dag met een gouden randje!

Lees verder

Afscheid / gala groep 8

Juffendag in groep 3

Op 11 juli vierde groep 3 juffendag met juf Margreet,  juf Sandra, juf Anne jet en juf Anja. Je mocht verkleed naar school komen, het thema was circus. We zijn door de kinderen erg verwend.  Dank jullie wel kinderen en ouders! We hebben leuke spelletjes gedaan, we zijn naar de speeltuin geweest, we hebben een cakeje versierd ook gingen we een filmpje kijken over het circus. Juf Anne jet hebben we in het zonnetje gezet door haar een cadeautje te geven voor haar goede inzet tijdens haar stage. De dag is voorbij gevlogen het was een heel gezellige dag.
 
Foto`s van deze dag staan in het fotoalbum.  

Lees verder

Juffendag in groep 3

Schoolreis groep 3 t/m 7

Maandag 27 juni 2016 zijn groep 3 t/m groep 7 op schoolreis geweest. De schoolreis ging dit jaar naar het nieuwe dierenpark Wildlands. Twee bussen vol enthousiaste kinderen vertrokken om 08.15 uur richting Emmen. Aangekomen in Emmen mochten de kinderen van groep 5 t/m 7 in groepjes door het park. Groep 3 en 4 had een ouder mee als begeleiding. Om het bezoek nog leuker te maken kregen de kinderen een ontdekkingstocht om te doen in het park.  Tussen de middag hebben de kinderen patat gegeten met een frikandel of kroket. Om 15.15 uur vertrokken de kinderen moe maar voldaan terug richting Spijk.

Lees verder

Schoolreis groep 3 t/m 7

Afscheid juf Ina

Na 41 jaar les te hebben gegeven, heeft Juf Ina Ernsten afgelopen woensdag afscheid genomen van leerlingen, ouders en collega`s van CBS De Borgstee, te Spijk. De kinderen van groep 5, waar juf Ina dit jaar les aan gaf, haalden de juf met een treintje van huis op. De juf werd opgewacht door alle leerlingen van de school en vele ouders. In het speellokaal werd het spel “petje op, petje af” gespeeld. De leerlingen moesten telkens zeggen of een stelling over juf Ina juist of onjuist was. Alle leerlingen namen deze ochtend een bloem mee naar school, waardoor een reusachtig boeket bloemen kon worden overhandigd. De dag werd afgesloten met een afscheidslied en natuurlijk mocht de rode loper tijdens haar laatste loopje over het schoolplein niet ontbreken.   

Lees verder

Afscheid juf Ina

Musical groep 7 & 8

De leerlingen van groep 7 & 8 hebben vorige week de musical: Het Mysical Mysterie opgevoerd. 

Regisseur Steef Speelberg en schrijfster Saskia Stoort kregen de opdracht van producent Meneer Ellende om een geweldige musical te maken en zaten daarvoor met alle spelers in een oud, vervallen theater. Maar wie was toch dat mysterieuze figuur, die de musical constant in de soep liet lopen? Inspecteur Hoedsma probeerde de zaak op te lossen, want de show ging immers door….hoe dan ook!
 

Lees verder

Musical groep 7 & 8

Groep 8 neemt een kijkje op de boerderij

De leerlingen van groep 8 hebben vorige week een bezoek gebracht aan de boerderij van Van Leeuwen. De vader van Alissa heeft verteld over het boerenleven en hij liet zien hoe de melkrobots werken. Natuurlijk was er ook even tijd om te "dollen".

Lees verder

Groep 8 neemt een kijkje op de boerderij

Groep 8 op kamp

De leerlingen van groep 8 zijn de laatste dagen van juni op kamp geweest. Ook dit jaar ging de reis naar Schiermonnikoog. Wat hebben we ongelooflijk genoten.

Lees verder

Groep 8 op kamp

Eindpresentatie plusklas

Op donderdag 7 juli heeft de Plusklas een eindpresentatie gehouden voor hun ouders. In deze presentatie hebben de leerlingen uitgelegd wat we het afgelopen jaar hebben gedaan. Er waren verschillende powerpointpresentaties over bijvoorbeeld: de doelen van de leerlingen, het werkboek 'Mindset', de werkboekjes van Zinder, de website Activeer je hersenen', een opdracht 'de ei-val', enz. Ook hebben de leerlingen hun eigen mening gegeven over het afgelopen jaar. De afgelopen weken hebben de leerlingen deze presentaties voorbereid. Ze moesten samen overleggen over de tekst, de lay-out van de presentatie en wie wat ging zeggen. Er waren veel ouders bij de presentatie aanwezig, een groot succes! 

Lees verder

Eindpresentatie plusklas

Schip ahoy!

Wat hebben wij woensdag een geweldig piratenfeest gevierd. Eerst hebben we in de klas de verjaardag van alle kleuterjuffen gevierd en wat zijn we verwend. Heel erg bedankt allemaal. Om 9.30 uur kwamen er allemaal ouders die ons naar de Eemshaven brachten. Geweldig zoveel ouders die zich opgaven in een korte tijd. In de Eemshaven werden we ontvangen door de kapitein van de “Stadsraad Lehmkuhl” We splitsten de groep en werden rondgeleid door een echte ‘Zeebonk’. Wij zijn eerst op het achterschip geweest en daarna mochten we in het ruim waar de zeelui in hangmatten sliepen en hun eten kregen. Ook mochten we nog in de kapiteinshut. Weer terug op school als echte piraten heerlijke patat en frikandel gegeten. ‘s Middags hebben we piratenspelletjes op het plein gedaan met weer heel veel hulp van piratenmoeders.

Lees verder

Schip ahoy!

Afscheid van dhr. G. Meijer

Vandaag hebben de leerlingen van CBS De Borgstee afscheid genomen van de algemeen directeur Noordkwartier, dhr. G. Meijer. De heer Meijer werd verwelkomd door gastheer Niels en gastvrouw Lianne. De heer Meijer kon in alle klassen genieten van een dansje, liedje, toneelstukje, enz. Na afloop werden de leerlingen door de toekomstige pensionaris op een ijsje getrakteerd. 

Lees verder

Afscheid van dhr. G. Meijer

Visles voor groep 7 & 8

De leerlingen van groep 7 & 8 van CBS De Borgstee hebben vandaag visles gehad van vrijwillgers van hengelsportfederatie Groningen/Drenthe. Het project werd mede dankzij Hengelsportvereniging HC De Karper uit Spijk georganiseerd. De leerlingen kregen eerst een theorieles. De leerlingen leerden o.a. welke vissen er er in zoetwater leven, waar vissen eitjes leggen, hoe je moet vissen, hoe je een haakje uit de bek van een vis haalt, enz. De kinderen kregen ook nog verschillende boekjes en zoekkaarten uitgereikt. Na de les mochten de leerlingen het geleerde in praktijk brengen. Achter het terrein van Oldencate werd veel vis aan de haak geslagen. Ondanks het slechte weer hebben de kinderen van deze dag genoten. We bedanken alle vrijwilligers!

Lees verder

Visles voor groep 7 & 8

Avondvierdaagse

De ouderraad heeft dit jaar met maar liefst 90 kinderen gewandeld. We bedanken de ouderraad en andere vrijwilligers voor hun inzet.

Lees verder

Avondvierdaagse

Derde plek voor groep 6 in E-waste race

De afgelopen 4 weken is groep 6 van CBS de Borgstee druk bezig geweest met het ophalen van elektrische apparaten in de buurt en de omliggende dorpen. Vandaag eindigde deze race; we zijn derde geworden! Een knappe prestatie van de leerlingen, ouders, familieleden en buurtbewoners. We hebben in totaal 2362 apparaten opgehaald (2 en een halve container vol) en hier in totaal 42.290 punten mee verdiend! We hebben misschien niet gewonnen, maar we hebben er wel voor gezorgd dat deze 2362 apparaten weer gerecycled kunnen worden, wat uiteindelijk beter is voor ons milieu. En… Voor veel opgeruimde zolders/schuren in Spijk en omgeving!

Lees verder

Derde plek voor groep 6 in E-waste race

De grote rekendag

Wat hebben we een fantastische rekendag gehad afgelopen woensdag. De dag begon al feestelijk met het gezamenlijk oplossen van een geheime code. Iedereen deed zijn uiterste best om de code snel op te lossen. Groep 4 heeft gewonnen.
De hele dag stond in het teken van rekenen, maar dan op een heel andere manier. Niet gewoon in de klas, maar vooral ook daarbuiten. 
Een reactie van een leerling: "Het was een superleuke dag, de leukste dag van mijn hele leven."
 
 
Foto`s van deze dag staan in het fotoalbum.

Lees verder

De grote rekendag

Paaslunch

Vandaag hebben de leerlingen van groep 1 t/m 8 van een heerlijke paaslunch genoten. Traditiegetrouw heeft de OR van de school dit weer verzorgd, waarvoor dank!

Lees verder

Paaslunch

Week van het geld

Deze week stond in het teken van "De week van het geld". De leerlingen van groep 7 & 8 kregen deze week twee gastlessen. Er kwam iemand van de VKB-bank op bezoek en er kwamen twee medewerkers van de Rabobank een quiz met de leerlingen spelen. De leerlingen zijn zich er (weer) bewust van geworden dat je goed met je geld om moet gaan.

Lees verder

Week van het geld

Groep 6, 7 en 8 maken Spijk schoon

De leerlingen van groep 5 t/m 8 hebben op vrijdag 11 maart het dorp schoongemaakt. De gemeente organiseerde dit project en zij zorgden dan ook voor grijpers, prikkers, afvalzakken en handschoenen.

Lees verder

Groep 6, 7 en 8 maken Spijk schoon

Schoolschaatsen groep 7 & 8

De leerlingen van groep 7 & 8 hebben vanaf deze week drie weken lang schaatsles in Kardinge. Ze leren de techniek van het schaatsen. Zo moeten ze flink door hun knieën kunnen schaaten, op één been kunnen staan en in een volgende les leren ze bijvoorbeeld "pootje over". De ouderraad betaalt deze lessen. Na de tweede les (die vindt na de vakantie plaats) staan de foto`s van het schoolschaatsen in het foto-album.

Lees verder

Schoolschaatsen groep 7 & 8

Verkeersveiligheidsproject

Op donderdag 25-02-2016 hebben alle leerlingen van CBS De Borgstee les gehad van medewerkers van “Centrum voor veilig wonen” en “VVN”. Ook de vrijwillige brandweer uit Bierum deed mee aan het project. Het doel van het project was om de leerlingen te laten ervaren wat een dode hoek is.

Lees verder

Verkeersveiligheidsproject

Groep 1 & 2 werkt over beroepen

Groep 1 en 2 heeft gewerkt over beroepen. Vorige week is er al een brandweerauto met twee brandweermannen bij ons op bezoek geweest. Deze week kwamen er twee verpleegkundigen in de klas. In de klas hadden de kinderen veel vragen bedacht voor deze zusters. Daarna mochten de kinderen hun eigen zieke knuffel, met hulp van de verpleegkundigen weer beter maken met een verbandje, prikje, medicijnen of gewoon een pleister. Dit alles gebeurde natuurlijk wel heel steriel, met mondkapje, muts en operatiejas! Ook hadden zij een ambulance gevraagd langs te komen. Doordat het deze ochtend glad was, was het nog maar de vraag of de ambulance een uurtje vrij kon maken voor de Borgstee. Gelukkig kwamen ze! De kinderen mochten alles zien en kregen heel veel uitleg over alle apparaten en materialen. Het was een zeer leerzame en interessante dag!

Lees verder

Groep 1 & 2 werkt over beroepen

Derde plaats op korfbaltoernooi

Zaterdag 23 januari hebben een aantal jongens en meisjes van groep 5 en 6 meegedaan aan het korfbaltoernooi in Delfzijl. Dit toernooi werd georganiseerd door korfbalvereniging Roda uit Delfzijl. Onze school heeft een mooie 3e plaats behaald, met als hoogtepunt een dikke 4-0 overwinning! De gewonnen beker heeft inmiddels een mooi plekje gekregen in de vitrine op school.

Lees verder

Derde plaats op korfbaltoernooi

SummerLabb voor groep 5 t/m 8

Op donderdag 14 januari zijn we met groep 5 t/m 8 naar SummerLabb 2016 in Groningen geweest. Summerlabb trekt als een reizende stad van de toekomst door het land. Het doel van Summerlabb is om leerlingen te laten proeven aan innovaties op het gebied van duurzaamheid. De leerlingen hebben moleculen gebouwd, badzout en shampoo gemaakt, konden een 3d-bril opzetten, waardoor ze het gevoel hadden alsof ze in een kerk aan het schommelen waren, konden computergames spelen, enz. Foto`s van deze dag kunt u bekijken in het foto-album.     

Lees verder

SummerLabb voor groep 5 t/m 8

Donderdag 7 januari school gesloten

Het bovenschools management van Noordkwartier en Marenland heeft besloten dat de scholen ook donderdag 7 januari gesloten blijven. Het KNMI heeft een code rood afgekondigd en de weersvoorspellingen voor morgen beloven niet veel goeds. Wanneer u niets hoort gaan we vrijdag weer open.

Lees verder

Groep 8 "gewond"

Vandaag heeft "opa" Wim bij de leerlingen van groep 8 wonden aangebracht. Hij is namelijk ook grimeur van wonden. Zo werden er o.a. brandwonden, bloedneuzen en sneeën aangebracht. Voor sommige leerlingen was het nog even spannend of ze op de been bleven staan, maar gelukkig is er uiteindelijk niemand flauw gevallen.

Lees verder

Groep 8

Sinterklaas op CBS De Borgstee

Dit jaar heeft Sinterklaas ook weer een bezoek gebracht aan CBS De Borgstee. Er was enigszins wat paniek, omdat Sinterklaas maar met één piet op school kwam. Het bleek dat twee andere pieten nog van Schiphol moesten komen. Zij waren immers op huwelijksreis. Later was er zomaar ook nog een vierde piet. We hebben genoten van het schoolorkest, o.l.v. Adri. De leerlingen speelden de sinterklaasliedjes foutloos!

Lees verder

Sinterklaas op CBS De Borgstee

Uitreiking strategisch beleidsplan Noordkwartier

Vandaag werd op CBS De Borgstee het strategisch beleidsplan van Noordkwartier uitgereikt aan Sylvie Kasemier, de jongste leerling van Noordkwartier. Tevens onthulde zij de bijhorende poster, samen met adjunct directeur, W. Drenth. Voor de leerlingen van groep 8 was een belangrijke rol weggelegd. Zij hebben de uitreiking geregeld met een coachende rol voor de directeur en de leerkracht. Zo moesten de leerlingen o.a. zelf statafels bestellen, koffie en thee zetten, mensen verwelkomen,  zaal inrichten, enz. De leerlingen mochten zelf een keuze maken voor een werkgroepje. Zo kon iedereen zijn eigen talent laten zien. Eén van de vijf speerpunten die in het strategisch beleidsplan ook naar voren komt is het punt: talenten. Stichting Noordkwartier wil bij leerlingen alle talenten naar boven halen: op cognitief, creatief en sociaal gebied. Daarvoor creëren we ruimte binnen onze scholen. De andere speerpunten voor de komende jaren zijn: professionaliteit, toekomst, samenwerking en kwaliteit. Al deze speerpunten kan men vanaf heden met een QR code bekijken die op de waaier (het strategisch beleidsplan) van Noordkwartier staan.    

Lees verder

Uitreiking strategisch beleidsplan Noordkwartier

Traditie zet zich voort

Sinds dit schooljaar zijn CBS Bierum en CBS De Burcht gefuseerd en zijn verder gegaan onder de naam CBS De Borgstee. Tijdens de overleggen die er destijds geweest zijn, werden de scholen gevraagd welke tradities ze graag mee wilden nemen naar de nieuwe school. CBS Bierum gaf toen duidelijk aan dat zij graag weer met de midden- en bovenbouw een lampion van een voederbiet willen maken. Vandaag was het zover. Een oude traditie heeft zich voort gezet. Ruim 90 leerlingen hebben vandaag op school een lampion van een voederbiet gemaakt. De biet werd thuis al uitgehold en op school werden er figuurtjes in gesneden. Ondanks dat de mesjes voor het grootste gedeelte waren afgeplakt met tape, werden er toch ook dit jaar weer genoeg pleisters geplakt. Om half 1 kwam jurylid Ron van de bloemenshop uit Spijk om de drie mooiste lampions per klas aan te wijzen. 

Lees verder

Traditie zet zich voort

Coop schenkt speelgoed aan CBS De Borgstee

Een paar maanden geleden konden klanten munten sparen voor een drietal scholen, waaronder CBS Bierum en voorheen CBS De Burcht. Deze munten werden vervolgens in geld omgezet. Iedere school kreeg daarna een geldbedrag om speelgoed te bestellen. Vandaag ontvingen de leerlingen van groep 8, uit handen van de heer Buist, het bestelde speelgoed. We willen alle mensen die gespaard hebben voor onze school hartelijk danken. Ook danken we de Coop!

Lees verder

Coop schenkt speelgoed aan CBS De Borgstee

Rapport NAM

Gaswinning uit het Groninger gasveld veroorzaakt aardbevingen. Deze aardbevingen kunnen in de toekomst mogelijk zwaarder worden. Daardoor bestaat het risico op complexe schade aan gebouwen met mogelijk onveilige situaties. De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) laat de schoolgebouwen in het gebied onderzoeken om dit risico en de versterkingsmaatregelen in kaart te brengen. Lees hier het complete rapport van de NAM.

Lees verder

Kleuters krijgen medaille

De kleuters hebben tijdens de kinderboekenweek ook in de kring 'voorgelezen' en hebben daarom donderdag allemaal een medaille gekregen.

Lees verder

Kleuters krijgen medaille

Groep 3 & groep 6 maken samen een prentenboek

Wij maken samen een prentenboek. Het gaat over een dokter. Hij is heel grappig en maakt iedereen beter. We verzinnen samen het verhaal.  Annamarie maakt de tekeningen, die passen heel goed bij het verhaal.  Bryan schrijft ons verhaal heel netjes op. We werken er twee keer in de week aan en we vinden het ook twee keer in de week leuk!

Lees verder

Groep 3 & groep 6 maken samen een prentenboek

"Juf, dit zijn tover M&M`s!"

Gisteren kregen we allemaal een bordje en daar werd water op gedaan. Toen kregen we 4 M&M’s die moesten we netjes verdelen. Toen verkleurde het water en alle kleuren bleven apart, ze mengden niet met elkaar. Dat was vet grappig! We kregen daarna een boterdoosje plus water en 4 gummi beertjes. De beertjes moesten we in het water doen en toen gingen we naar huis. Vanochtend waren alle beertjes wit en dik geworden. Het is raar,  maar waar!

Lees verder

Proefjesmiddag in groep 8

Op maandagmiddag hadden de leerlingen van groep 8, in het kader van de kinderboekenweek,  een proefjesmiddag. De leerlingen moesten in tweetallen een proefje voorbereiden en al het materiaal wat ze voor het proefje nodig hadden, mee naar school nemen. Zo konden alle leerlingen in circuitvorm de zeven proefjes uitvoeren die erg raar, maar waar waren! Zo ontdekten de leerlingen o.a. dat een gloeilamp in de magnetron gaat branden, dat je een ballon over een touwtje kunt laten zweven, dat een ballon statisch is en dat een waxinelichtje omhoog komt, als je hem laat branden in een bord met water en er een beker omheen zet. 

Lees verder

Proefjesmiddag in groep 8

"Wondere Wereld"

De leerlingen van groep 3 t/m 8 hebben vandaag genoten van de spannende voorstelling "Wondere Wereld", uitgevoerd door het Ivak. De voorstelling ging over een professor die een bijzonder apparaat had ontwikkeld, waarmee je door zwarte gaten kon reizen. Tijdens de voorstelling werd er gereisd van microwereld naar macrowereld en weer terug naar onze wereld. 

Lees verder

Opening Kinderboekenweek

De Kinderboekenweek met als thema: Raar maar waar, is vanmorgen ook op onze school van start gegaan. De leerlingen werden muzikaal onthaald, met o.a. het nummer: "Raar maar waar", speciaal voor de Kinderboekenweek geschreven. De leerlingen zagen dat alle leerkrachten met proefjes / techniek bezig waren. Wat is het toch bijvoorbeeld RAAR dat je een sateprikker door een ballon kunt prikken, zonder dat de ballon lek gaat. MAAR toch is het WAAR. Ook zagen de leerlingen dat je een chemische reactie krijgt bij het mengen van bakpoeder en azijn, dat een ballon statisch is, dat je een beker met water op z`n kop kunt houden, zonder dat het water eruit gaat en dat je kleuren kunt mengen. Deze week en volgende week wordt er volop aandacht besteed aan de Kinderboekenweek. Morgen staat de voorstelling van het Ivak op het programma. 

Lees verder

Opening Kinderboekenweek

EHBO in groep 8

De leerlingen van groep 8 krijgen sinds enkele weken EHBO-les van "opa Wim". Na een aantal lessen theorie te hebben gehad, konden de leerlingen vandaag praktisch aan de slag met verband aanleggen. Er werd o.a. een handverband en elleboogverband aangelegd. Tijdens vorige lessen werd ook al de rautekgreep geoefend. 

Lees verder

EHBO in groep 8

Atelier weer van start

Sinds vorig jaar werken we op school met een ateliersysteem. Dat beviel zo goed, dat we ook dit jaar weer hiervoor gekozen hebben. Iedere leerling heeft zijn/haar eigen talent. Tijdens atelier willen we graag dat iedereen zijn/haar eigen talent kan laten zien/ontwikkelen. Zo zijn er kinderen die koken, vissen, schilderen, knutselen, techniek doen, muziek maken, gezelschapsspelletjes spelen, werken met textiel, tekenen, kunstgeschiedenis doen en kinderen die werken aan ICT-vaardigheden.

Lees verder

Atelier weer van start

Kleuters helpen gemeente

De gemeente heeft vorige week de heg en struiken rondom school gesnoeid. Er kwamen heel wat takken vanaf. De kleuters hebben de mannen flink meegeholpen, wat een samenwerking!

Lees verder

Kleuters helpen gemeente

Rekenles in groep 3

In groep 3 leren we elke dag iets nieuws! Vandaag gingen we met blokjes gebouwen namaken. We moesten heel goed kijken en tellen. Gelukkig stonden de bouwsels ook groot op het digibord. Juf Margreet vertelde dat de kinderen op de middelbare school dit ook leren bij Wiskunde! En wij kunnen het nu al! Aan het einde van de les waren we erg trots op onszelf!

Lees verder

Rekenles in groep 3

Biologie in de buitenlucht

De leerlingen van groep 8 hebben vandaag biologie in de buitenlucht gehad. Ze hebben met behulp van een zoekkaart onderzocht welke waterdiertjes er allemaal in de sloot leven. De leerlingen weten nu o.a. wat een schrijvertje, poelslak, schijfhoornslak of een waterkever is. In het fotoalbum staan nog meer foto`s. 

Lees verder

Biologie in de buitenlucht

Uitreiking stoetbomen

Vandaag zijn traditiegetrouw de stoetbomen aan de leerlingen van groep 3 uitgereikt. Zoals elk jaar gebeurt dat door de oudste leerlingen van de school. De leerlingen van groep 3 krijgen een stoetboom, omdat ze te belonen. De eerste dag in groep 3 is spannend en nieuw. Ze leren lezen en schrijven en kunnen niet zoveel meer buiten spelen. Als troost hiervoor krijgen de leerlingen een heerlijke stoetboom met broodjes, fruit en snoep. Dat zo`n eerste dag spannend en vermoeiend is, is op de foto prachtig te zien.

Lees verder

Uitreiking stoetbomen

Start schooljaar 2015-2016

Op maandagochtend hebben de twee oudste leerlingen van de school, Roy en Sara uit groep 8, het nieuwe schoolbord onthuld. Hiermee is het nieuwe schooljaar officieel begonnen. We wensen iedereen een goed schooljaar toe. 

Lees verder

Start schooljaar 2015-2016